Dlaczego warto zajadać się truskawkami?
Sezon na te pyszne owoce trwa własnie w najlepsze. W tym toku pogoda była bardzo sprzyjająca i od dwóch tygodni możemy zajadać się polskimi (moim zdaniem zdecydowanie najlepszymi) truskawkami. Ale wysokie walory smakowe to przecież nie tylko ich jedyna zaleta. Tych mają mnóstwo, popatrzcie tylko na ten schemat (kliknięcie w obrazek powiększy go):
Truskawki i witaminy
Rzeczą nie do przecenienia jest to, że owoc ten dojrzewa w Polsce. Jest to bardzo ważne, bo oznacza to, iż wszystkie cenne właściwości i składniki pojawią się w sposób naturalny w dojrzałym owocu. W przeciwieństwie do tego, wiele owców egzotycznych jest zrywanych zbyt wcześnie i płynie do nas statkach przez kilkadziesiąt dni, a następnie kierowane są do sztucznych dojrzewalni. W takich owocach zwykle brakuje wielu cennych składników, lub ich ilość jest niewielka. Popatrzmy, jak wygląda wzorcowy skład truskawki jeśli chodzi o witaminy:
- witamina C – 60 mg
- witamina A – 1 μg
- witamina E – 0,29 μg
- witamina B1 (tiamina) – 0,024 mg
- witamina B2 (ryboflawina) – 0,022 mg
- witamina B3 (PP) – 0,386 mg
- witamina B6 – 0,047 mg
Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny, a już na pewno miażdżąco więcej od cytryn kupowanych w marketach, pochodzących z importu. Już choćby z tego powodu warto zjeść sporą porcję tych pysznych owoców, bo rola witaminy C w organizmie jest naprawdę wielka (wsparcie układu odpornościowego, wsparcie układu nerwowego, redukcja stresu oksydacyjnego, wsparcie produkcji kolagenu, wsparcie funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, dziąseł, zębów, chrząstki i kości, pomoc w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu, wsparcie absorpcji żelaza z żywności, regeneracja zredukowanej formy witaminy E)
Truskawki i minerały
Truskawki zawierają też cenne minerały – popatrzmy jak wygląda ich wzorcowa zawartość w 100g:
- Wapń 16 mg
- Żelazo 0.41 mg
- Magnez 13 mg
- Fosfor 24 mg
- Potas 153 mg
- Sód 1 mg
- Cynk 0.14 mg
- Miedź 0.048 mg
- Mangan 0.386 mg
- Selen 0.4 mcg
- Fluor 4.4 mcg
To, o czym muszę koniecznie napisać pod koniec tej suchej listy to fakt, że te niezbędne nam do życia minerały w truskawkach (oraz oczywiście w innych owocach i warzywach) są dla nas biodostępne, przygotowane do natychmiastowego włączenia w procesy metaboliczne. Wspominam o tym na wypadek, gdyby ktoś myślał, że zastąpi jedzenie owoców i warzyw suplementami. Otóż nie ma lepszej metody na racjonalną i zrównoważoną dietę, niż spożywanie owoców i warzyw w możliwie jak najprostszej i nieprzetworzonej formie – jeśli tylko jest to możliwe – na surowo.
Truskawki i choroby
Truskawki wykorzystuje się także do leczenia. Napary z liści truskawek przy pomagają przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów. Herbatkę z liści i kwiatów truskawki zaleca się przy przeziębieniach. Spożywanie truskawek obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu i zapobiega podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że truskawki zawierają bromelinę, z której słyną ananasy. Chociaż bromelinę kojarzymy ze wsparciem procesu odchudzania, to tak naprawdę jej znaczenie jest szersze – wykazuje ona działanie przeciwzapalne w chorobach stawów, zmniejsza skutki urazów oraz zabiegów chirurgicznych, czyli obrzęk i zasinienie tkanek. Koncerny są bromeliną bardzo zainteresowane. Naukowcy dla nich pracujący donoszą o korzystnym działaniu bromeliny w leczeniu biegunek wywołanych przez bakterie E. coli i przecinkowce cholery oraz w chorobach pasożytniczych i kandydozach. Trwają, a jakże, badania nad działaniem przeciwnowotworym bromeliny, i stosowaniu jej wraz z chemioterapią w leczeniu nowotworów sutka, płuc i jelita grubego, a także jako uzupełnienie antybiotykoterapii , szczególnie w pediatrii. />Zresztą bromelina jest już na półkach sklepów z suplementami.
Niektóre osoby są, niestety, na truskawki uczulone. Na szczęście zdarza się to rzadko. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, gdyż truskawki zwierają duże ich ilości. Częściej jednak można się po prostu narazić na kontakt z chemicznymi środkami ochrony, dlatego warto kupować truskawki ze sprawdzonego źródła, nawet jeśli mielibyśmy zapłacić za to więcej pieniędzy.
Truskawki i uroda
Truskawki to idealne owoce do maseczek domowej roboty. Rozgniecione owoce oraz sok ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz flawonów i flawonoidów, stosuje się w przypadkach egzemy, przeciwko piegom, plamom i wągrom. Taka maseczka rozświetla skórę i działa przeciwzmarszczkowo (warto tworząc maseczkę połączyć owoce z niewielką ilością oleju, na przykład ryżowego lub sojowego). Naprawdę warto odmłodzić sobie skórę z użyciem takiej maseczki, zwłaszcza, że ceny truskawek właśnie mocno spadają. Podczas gromadzenia materiału na wpis znalazłem też opis olejku, uzyskiwanego z maleńkich pesteczek (orzeszków) truskawek. Osoby zainteresowane tym kosmetykiem odsyłam tutaj (klik!)
Jak jeść truskawki?
Tak jak wspomniałem już wyżej, starajmy się je zjeść na surowo. Połączenie ich z bitą śmietaną jest mi oczywiście świetnie znane i kiedyś był to mój przysmak. Dzisiaj już wiem, że bita śmietana bardzo się kłóci ze składem truskawek, sabotując ich dobroczynną rolę. Od co najmniej dwóch tygodni codziennie dodaję świeże truskawki do moich zielonych koktajli, gdzie wspaniale komponują się ze świeżym jarmużem (mam już własny!) lub liśćmi buraka. Można z truskawek zrobić wspaniałe szejki (polecam mleko roślinne z migdałów, robione własnoręcznie), lub kapitalne , zupełnie nietuczące lody (niebawem zamieszczę sposób wykonania). Muszę się też pochwalić, że z okazji dnia ojca dostałem galaretkę (z agaru) z truskawkami, zrobioną własnoręcznie przez córkę 🙂 Dziękuję raz jeszcze! 🙂