Oto propozycja na pyszny, szybki i pożywny obiad 🙂
Potrzebne będą:
- duże muszle z makaronu (na przykład z Lubelli, a jeszcze lepiej duże razowe – ale takich nie udało mi się jeszcze kupić),
- szklanka zielonej soczewicy,
- por,
- nieco oleju (lub oliwy),
- przecier pomidorowy,
- pieprz i sól według uznania.
Czas przyrządzania potrawy to około 45 minut, chociaż samej pracy jest naprawdę bardzo niewiele. Tak naprawdę potrawa zaangażuje nas na jakieś 15 minut. Reszta czasu to gotowanie i praca piekarnika – można wtedy robić coś innego. Zaczynamy od gotowania zielonej soczewicy (oczywiście może być każda inna, ale u nas akurat była zielona w nadmiarze), która u nas, po uprzednim przepłukaniu, gotuje się około 20 minut. Nie musi być bardzo miękka. W tym czasie przygotowujemy sobie drugi garnek z wodą na makaron. Muszle będą się gotować około 9-10 minut – trzeba sprawdzać, żeby ich nie rozgotować, bo mają być „na ząb” czyli al dente. W międzyczasie kroimy trochę porów i lekko je szklimy na rozgrzanym oleju (lub oliwie, chociaż niektórzy musza się przyzwyczaić do jej smaku). Muszle odcedzamy, a w misce przygotowujemy bardzo prosty farsz, składający się z soczewicy, porów i dobranej indywidualnie ilości przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszanym farszem nadziewamy muszle i układamy je w żaroodpornym naczyniu. Naczynie dobrze jest przesmarować delikatnie olejem (oliwą) za pomocą pędzla kuchennego. Dzięki temu muszle nie przywrą do naczynia. Jeśli ktoś chce (a są u mnie w domu amatorki) można posypać muszle tartym parmezanem lub jego wegańską wersją, którą bardzo prosto można przyrządzić z migdałów, szczypty soli i płatków drożdżowych (naprawdę świetny smak). Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy. U mnie wykorzystuję do tego program „pizza” czyli 19 minut w temperaturze docelowej 200 stopni. Taka temperatura jest osiągana w 9 minucie pracy piekarnika. Gotowe danie, przyrządzone przez moją żonę wygląda tak:
Muszle z takim nadzieniem bardzo nam smakują i na pewno nie raz będziemy się nimi zajadać. Jeśli zostanie Wam nadzienie, spokojnie można je zjeść samo, lub dodać do czegoś.
Koszt dania na trzy osoby wynosi:
- muszle – około 5zł
- szklanka soczewicy – około 2zł
- kawałek pora, trochę przecieru i przyprawy – policzmy 1 zł :)RAZEM : 8 zł
Tanio, zdrowo, szybko. A niektórzy myślą, że kuchnia wegańska jest droga i skomplikowana 🙂