Categories:

Jedno z najprostszych dań, ale przy tym nie pozbawione przecież smaku, zwłaszcza, że można dodać jeszcze nieco innych smaczków, czyli przypraw. Oprócz ziemniaków przygotowałem także kilka marchewek i cebulę. Na wyłożoną papierem blachę poukładałem krążki z ziemniaków i cebulki, a także paski marchewki. Starałem się, żeby grubość krążków była w okolicy około 5 mm. Warzywa zwilżyłem olejem. Ziemniaki posypałem suszonym  cząbrem z własnej, zeszłorocznej  uprawy i  niewielką ilością soli. Cząber jest wspaniałą, aromatyczną przyprawą i idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków, dodaje im głębi i rześkości. Marchew i cebulę posypałem mieszanką przypraw włoskich.

1

Obie blachy wsadziłem do piekarnika na 40 minut. Temperatura 180 stopni w zupełności wystarczy, żeby warzywa się upiekły, a w kuchni roznosił się smakowity aromat.

2

Nasza trójka bardzo szybko poradziła sobie z obiema blachami. Dobrze, że było jeszcze pierwsze danie, czyli zupa z dyni 🙂 Jej poświęcę osobny wpis w najbliższej przyszłości, bo wciąż mamy jeszcze własne dynie z zeszłorocznych upraw – można je bardzo długo przechowywać bez szkody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *