Dzisiaj kolejny przepis na zagospodarowanie kupionej/wyhodowanej/podarowanej dyni. Jestem pewien, że się przyda, bo danie jest pyszne! Placki dyniowe przypominają w smaku placki ziemniaczane, ale są zdecydowanie delikatniejsze i na pewno są bardziej lekkostrawne. Ponieważ krócej się smażą, mają też na pewno więcej wartościowych składników odżywczych. Zanim przejdę do opisu wykonania muszę napisać, że przepis pochodzi ze strony Iwony Zasuwy, absolutnej królowej kaszy jaglanej i cesarzowej potraw bardzo zdrowych i pysznych zarazem :). Jej blog bardzo mnie inspiruje.
- dynia hokkaido (obrałem ze skórki, była zbyt twarda) – 440g
- cukinia (młoda ze skórką) – 320g
- cebula (1/2 sporej sztuki) – ok 100g
- seler (mały, ok, 100g)
- marchewki – ok 60g
- len złocisty 4 łyżki – świeżo zmiksowany na mąkę
- mąka z ciecierzycy (8 kopiastych łyżek) – 160g
- sól – do smaku (kilka szczypt)
- odrobina kurkumy
Wszystkie składniki zostały starte lub zmielone z użyciem robota i młynka, co pozwoliło skrócić czas przygotowania do 15 minut. Po raz kolejny mój blender- bestia nasłuchał się pochwał. Mąka z ciecierzycy powstała w 30 sekund. Składniki dokładnie mieszamy, formujemy kulki (ciut większe od piłeczki do ping-ponga) i rozpłaszczamy na placek. Reszta czasu to już smażenie na patelni. Polecam patelnie ceramiczne, chyba najzdrowsze, a placki się do nich nie przylepiają. Efekt końcowy prezentuje się tak:
Placki mnie zachwyciły. Zjadłem je z sałatką ze świeżych pomidorów z bazylią, które o tej porze roku są doskonałe w smaku i dojrzałe. Poza tym im więcej nieprzetworzonej roślinnej surowizny – tym lepiej. Tak jak Matka Smakoterapia 🙂 sądzę, że placki będą również wyśmienite znakomicie smakować z sosem grzybowym (wegańskie jadło drwala) oraz z leczem, na przykład takim:
Dzięki jesiennej pracy mojej żony, zimą będziemy cieszyć się wspaniałym smakiem ciepłych placków dynio-warzywnych z dodatkiem aromatycznego leczo 🙂
Danie zaliczam do moich ulubionych. Z jednej strony jest po prostu mniammm. Z drugiej strony czas jego przygotowania jest krótki, co jest bardzo dużą zaletą w naszych zabieganych czasach. Smacznego!